Notícies

Primària/Dimecres, 23 de març de 2022

Matemàtiques manipulatives a Educació Primària

A través de la pràctica i el joc, i amb l'ajuda de materials específics, nens i nenes aprenen matemàtiques de manera aplicada.

Matemàtiques manipulatives a Educació Primària

Les matemàtiques manipulatives són una manera d'aprendre matemàtiques a través de la pràctica i el joc, utilitzant objectes físics. Amb l'ajuda de materials especialment dissenyats per a facilitar l'aprenentatge, nens i nenes exploren el seu voltant amb visió matemàtica i posant en pràctica el pensament científic.

A 1r, 2n i 3r de primària, tots els nens i nenes tenen una bossa de materials educatius que els conviden a observar, jugar, experimentar, descobrir i deduir conceptes matemàtics que, explicats de manera només teòrica, poden resultar abstractes i difícils de comprendre. Regletes de mesurar, figures geomètriques de dues i tres dimensions, targetes amb les grafies dels nombres... tot d'objectes que els acompanyen a endinsar-se dins el món de les matemàtiques des d'un vessant pràctic i aplicada al món quotidià.

Aquesta manera d'aprendre parteix del principi pedagògic de la construcció del pensament, que enfoca l'aprenentatge de manera que l'alumnat pugui desenvolupar destreses, rutines i habilitats matemàtiques que els ajudin a entendre, assimilar i interioritzar coneixements, en lloc de memoritzar-los.

A poc a poc, nens i nenes van elaborant les seves pròpies estratègies de càlcul, guanyant habilitats de càlcul mental i descobrint que les matemàtiques, en realitat, formen part de la vida quotidiana.