Notícies

Cicles formatius/Divendres, 11 de febrer de 2022

L'alumnat de 2n de Cicles Formatius aprèn com els horaris poden afectar la nostra salut

L'alumnat de 2n dels Cicles Formatius d'informàtica i de projectes d'edificació assisteix a una xerrada sobre salut, ritmes circadiaris i horaris a càrrec de la Dra. Trinitat Cambras.

L'alumnat de 2n de Cicles Formatius aprèn com els horaris poden afectar la nostra salut

Poden els horaris afectar la salut?

El passat divendres dia 4 de febrer, l'alumnat d'informàtica i de projectes d'edificació de 2n curs van rebre una xerrada sobre la importància i els beneficis que té seguir uns horaris correctes i regulars, i la ciència que hi ha darrere de tot això.

La xerrada va anar a càrrec de la Dra. Trinitat Cambras, catedràtica de la UB, Doctora en Farmàcia, llicenciada en Psicologia, professora de Fisiologia a la Universitat de Barcelona i experta en cronobiologia. Els va explicar que els horaris en què fem certes activitats (menjar, fer exercici, dormir...) poden afectar la nostra salut.

Trinitat Cambras

El nostre cos funciona segons uns horaris interns, determinats per un "rellotge biològic" que es troba al nostre cervell i genera els ritmes circadiaris. El bon funcionament del rellotge intern és imprescindible per a un bon estat de salut. Malauradament, en la societat actual, no sempre seguim uns horaris correctes i el resultat és un augment en la població del risc a emmalaltir.

La Dra. Cambras els va detallar per què els horaris que fem habitualment poden no ser adequats per a nosaltres, com afavorir el bon funcionament del nostre rellotge intern i quins factors el poden alterar. Donat que la seva activitat investigadora està centrada en com les condicions ambientals afecten la manifestació dels ritmes circadiaris, ens va poder oferir una pila de recursos i consells molt útils per a dur una vida més saludable.

A l'alumnat els va semblar una xerrada molt interessant. En aquesta societat tenim el costum d'anar a dormir molt tard i no respectar els horaris, i la Dra. Cambras els va ajudar a entendre els grans beneficis que els pot portar un bon canvi d'hàbits.

Si us interessa aquesta temàtica, podeu consultar el llibre "Els ritmes de la vida", del qual la Trinitat Cambras n'és coautora.

Aquesta xerrada forma part del projecte "Toc-Toc", organitzat per la Unitat de Cultura Científica i Innovació de la Universitat de Barcelona. L'objectiu principal d'aquesta iniciativa és vol facilitar la comunicació entre la UB i els diferents agents socials interessats en la recerca que es fa a la Universitat.

Els investigadors que hi participen ofereixen xerrades divulgatives en què expliquen d'una manera clara i entenedora en què consisteix la seva recerca.