Notícies

Infantil/Dimecres, 13 d'octubre de 2021

L'adaptació per als infants de P-3

L'inici de curs porta molts canvis, i els més menuts necessiten un acompanyament especial. Us expliquem alguns dels elements d'acompanyament per a aquests primers dies d'escola.

L'adaptació per als infants de P-3

Tal com diu el lema d'aquest curs, a La Salle "estàs a casa". Les mestres d'infantil volen que nens i nenes trobin en l'escola un espai segur i confortable. Per tal de facilitar aquesta confiança, es posa especial atenció en rebre els infants amb unes aules ben organitzades i amb racons que afavoreixen la relaxació i la convivència. A més, els primers dies d'escola dediquem força estona a explicar el plantejament del curs i recollir les expectatives dels infants, repassar les rutines diàries i reconnectar amb el grup i l'entorn.

Els nens i nenes de P3, però, necessiten un acompanyament més especial. S'endinsen en un món tot nou, amb persones i rutines que encara no coneixen, i els cal un temps per a familiaritzar-se i anar agafant confiança.

És per això que, durant la primera setmana, l'alumnat de P3 ve només en una franja horària del matí, i el grup es divideix en dos per a facilitar que s'adaptin de mica en mica a l'ambient escolar: un sub-grup ve de 9:00 a 10:30 h, i l'altre, d'11:00 a 12:30 h.

Un cop comencen a venir tots junts, en horari de matí i tarda, P3 compta amb la presència constant de tres mestres dins l'aula per què nens i nenes puguin tenir sempre una persona de referència ben a prop en tot moment.

I és que la figura de la mestra és essencial durant aquest període, ja que és la persona que acompanya l'infant mentre es va familiaritzant amb l'entorn: la mestra es converteix en un referent i una font de seguretat. Així doncs, és necessari que tingui una presència constant i que acompanyi els nens i nenes en les rutines diàries (els horaris, els canvis de lloc, l'hora de dinar, etc.).

Les primeres setmanes del curs es dediquen, sobretot, a acompanyar l'infant mentre s'adapta al ritme escolar. Són setmanes en les que el més important és fer que nens i nenes es trobin còmodes amb l'entorn, els companys i companyes, i tot el que l'envolta. Així doncs, al principi es dedica molta estona al joc lliure: nens i nenes poden interactuar i explorar l'espai i els ambients de l'aula lliurement. Aquest és també un moment essencial on les mestres fan una tasca d'observació: van veient el tarannà de les criatures, la seva manera d'expressar-se, les preferències de joc...

Aquesta fase d'observació es complementa també amb les entrevistes a les famílies, que es fan una mica abans de l'inici de curs. La tutora de P3 es troba, de manera individual, amb totes les famílies dels infants. En aquestes trobades, la tutora explica a les famílies com serà l'inici de curs, però, sobretot, fa preguntes sobre els infants per tenir informació prèvia i poder preparar l'adaptació de la millor manera possible.

A mesura que passen els dies, les mestres van proposant, cada cop més, jocs de coneixença, cançons i dinàmiques de grup. Es comencen a treballar alguns elements d'identificació grupal, com ara el nom de la classe. L'objectiu d'aquestes dinàmiques és anar construint l'esperit de grup i anar formant una classe cohesionada, on totes les individualitats formin part d'un tot ben integrat.

En aquesta fase, el nostre company PLEO hi té un gran protagonisme: el robot-dinosaure es converteix en un projecte de grup: entre tots i totes hem de tenir-ne cura! El fet de tenir algú més petit de qui fer-se càrrec no només reforça l'esperit de grup, sinó que treballa l'empatia i, a més, tranquil·litza els infants, ja que en aquest cas són ells els que cuiden, i això els fa sentir en control de la situació.

Adaptar-se a l'escola, ja ho veieu, implica adaptar-se a moltes coses noves: els espais, les persones, els horaris... Fer-ho de manera integral, empàtica amb les necessitats de cada infant, i a un ritme que els resulti còmode ajuda a fer que nens i nenes vagin desenvolupant el sentit de pertinença al grup i a aquest nou món.

A poc a poc, a través del joc i les cançons, es van introduint i treballant els hàbits i les rutines que els acompanyaran a partir d'ara. Aquestes rutines, a part de ser necessàries per a un bon aprenentatge, ajuden als nens i nenes a trobar-se còmodes en l'ambient escolar: saber què passarà, tenir la capacitat d'anticipar esdeveniments els ajuda a sentir-se segurs i en confiança.

Un cop s'han fet seus els espais i els hàbits, i es troben còmodes amb les mestres i la resta de la classe, ja podem dir que nens i nenes es troben com a casa!