Notícies

Notícies/Divendres, 23 d'abril de 2021

Setmana de les lletres i les arts

Per celebrar la setmana de Sant Jordi, omplim les aules d'activitats literàries, artístiques i culturals.

Setmana de les lletres i les arts

Com cada any, dediquem la setmana de Sant Jordi a celebrar la literatura, la bellesa i l’expressió a través de totes les arts: escriptura, pintura, música, escultura...

L’any passat aquesta setmana ens va sorprendre tancats a casa, o sigui que enguany agafem la celebració amb el doble d’energia!

Tots els cursos d’infantil, primària i ESO han preparat una pila d’activitats que han omplert l’escola de roses i històries. Vet aquí tot el que hem fet:

Educació Infantil

Els més menuts han dedicat aquests dies a familiaritzar-se amb la llegenda de Sant Jordi

  • Primer de tot, les seves tutores els han explicat la llegenda de Sant Jordi, i després han fet dibuixos dels moments que més els han agradat del conte.
  • Després, han fet un taller de màscares i s’han disfressat de cavallers, princeses i dracs.
  • I finalment, han estat elles i ells els que han explicat el conte en un teatre de titelles als seus companys i companyes! Hem tingut moltes versions de la història, i algunes molt originals!
  • Nens i nenes han acabat la setmana amb un bon esmorzar de Sant Jordi que els ha deixat les mans i les llengües ben vermelles, i ballant i cantant cançons!


Educació Primària

Enguany, donat que les circumstàncies no ens permeten gaudir de la diada tots junts, hem fet activitats que han connectat totes les classes de primària a través de la creativitat:

  • Hem escrit una història compartida: un conte en el qual ha participat tot l’alumnat de primària. Ha quedat fantàstica! Quan es treballa en equip, el resultat conjunt supera totes les nostres expectatives.
  • A més a més, hem decorat la barana del nostre pis amb tot de roses de roba. D’aquesta manera, el passadís s’ha convertit en un fil de Sant Jordi que ha unit totes les classes.

  • A primer de primària han après a dibuixar roses amb la guia d’un tutorial d’internet. Primer ho han fet a la seva manera, i després han seguit les instruccions. Han quedat espectaculars! De vegades, només calen alguns trucs perquè el nostre estil de dibuix millori de cop.
  • A segon de primària, el material que han fet servir ha estat la goma eva, i han quedat unes roses ben vistoses i resistents!
  • A més a més, primer i segon han après a elaborar roses amb llaminadures, boniques i boníssimes!
  • Les roses de tercer i quart de primària són de cinta, i ben posades en testos de colors que han quedat preciosos.
  • Finalment, a cinquè i sisè de primària el material escollit ha estat el paper de seda, han fet roses delicades i plenes de detalls.

A part de les activitats a l’escola, tots els cursos de primària han fet una sortida cultural, on han après moltíssimes coses sobre tradicions, costums, i sobre aquesta bonica ciutat en la que vivim:

  • Primer de primària ha anat a la Biblioteca Jaume Fuster. Els han explicat com funciona una biblioteca i han pogut remenar centenars d’estanteries. I, per descomptat, els han llegit la llegenda de Sant Jordi!
  • Segon de primària ha participat en el Dansa Ara, l’aplec de dansa que l’Ajuntament de Barcelona organitza cada any per promocionar l’aprenentatge de les habilitats rítmiques i artístiques dels infants mitjançant la dansa contemporània. Enguany es va fer a l’estadi olímpic, i va ser tota una experiència!
  • Tercer de primària han visitat el parc Güell i han entrat en contacte amb el món màgic i visionari de l’arquitecte Gaudí. Tot el que hi ha en aquell parc té una història interessant!
  • Quart de primària ha passejat fins el “Quadrat d’Or”, una zona de l'Eixample de Barcelona situada al voltant del Passeig de Gràcia que acull un ric patrimoni arquitectònic modernista. Han visitat la pedrera i han après a treballar amb trencadís, la tècnica de fer mosaics amb ceràmiques trencades.
  • Cinquè de primària s’ha endinsat en la història de Barcelona amb una ruta pel Turó de la Rovira i el Parc del Guinardó. Aquests dos espais formen un gran contrast, ja que el primer té les restes d’unes bateries antiaèries que es van construir durant la Guerra Civil i ens parla de moments tristos de la nostra història recent. El segon, en canvi, és un parc pensat per què la gent pugui passejar i gaudir de la natura, i ens parla d’una ciutat construïda per què grans i petits la puguin gaudir.
  • Sisè de primària  ha visitat el Poble Espanyol. Han après que el nostre país té una gran varietat d’estils culturals arquitectònics meravellosos, i que és precisament aquesta varietat que fa que siguem un país tan ric.

ESO

Un bon Sant Jordi a La Salle Gràcia ha de tenir, com és tradicional, una exposició de dracs de paper maixé que primer d’ESO ha creat amb creativitat i talent. Han quedat espectaculars! Els tenim tots exposats al vestíbul de l’escola, els podeu venir a veure!

A més a més, tots els cursos han fet activitats que no només els han envoltat de literatura, sinó que els han convidat a anar més enllà, analitzar per què en les arts trobem lliçons de vida, i per què ens fan créixer:

  • Primer d’ESO ha decorat les seves aules amb pòsters de lletres historiades o poemes visuals: cada alumne ha dibuixat la silueta d’una lletra i l’ha omplert de literatura: fantasia, poesia, reflexions, contes...
  • A segon d’ESO, la decoració de les aules s’ha fet amb “quotes” en anglès: cites plenes de saviesa que han dit persones cèlebres: Coco Chanel, Albert Einstein, Frida Calho, Oscar Wilde...
  • Sant Jordi, a part de ser el dia del llibre, és també un dels dies més romàntics de l’any. La classe de tercer d’ESO ha parlat de literatura i romanticisme a través de la història de Romeu i Julieta: quines parelles s’han fet cèlebres pel seu amor? Són tots amors tràgics, o n’hi ha de més alegres?
  • L’alumnat de quart d’ESO ha treballat el disc de l’artista Rosalía anomenat “El mal querer”. Sabíeu que el disc està inspirat en un roman de l’any 1287 d. C.? El llibre, titulat “Flamenca”, parla d’una dona intel·ligent i bonica que es veu atrapada en una relació de maltractament. L’alumnat ha fet tot un anàlisi dels paral·lelismes entre el disc i la novel·la.

A part de les activitats per classes, l’alumnat de francès de tots els cursos s’ha aproximat a la figura d’Antoine de Saint-Exupéry, l’autor d'El Petit Príncep. Han investigat sobre la seva vida i sobre la seva obra més famosa. Han analitzat el simbolisme del conte, el per què de cada personatge, i n’han elaborat pòsters informatius que han repartit per l’escola.

Jocs Florals

En un dia com avui, no podia faltar la celebració dels Jocs Florals!

Enguany no hem pogut fer una celebració conjunta, o sigui que cada classe ha celebrat els seus jocs particulars. Això no vol dir, però, que no puguem entregar els premis amb una cerimònia com cal!

Durant tot el dia de Sant Jordi, les classes han fet torns per anar al teatre a descobrir les grans obres presentades aquest any i donar els premis dalt de l’escenari.

Han estat uns premis plens de sorpreses, de descobrir talents amagats, i de celebrar la creativitat de companyes i companys!

Intercanvi de llibres

L’AMPA de La Salle Gràcia ha posat la cirereta al pastís amb una iniciativa que ha resultat tot un èxit!

Han organitzat un intercanvi de llibres a nivell escolar: Han posat una paradeta de llibres on, per endur-te’n un, n’havies de deixar un altre. Durant tot el dia nens i nenes han passat per la parada a deixar llibres que ja havien llegit, i s’han endut lectures noves cap a casa!

El romanent que quedi al final del dia passarà a formar part de la biblioteca escolar, i estarà a disposició de tothom qui els vulgui llegir!

Ja ho veieu, malgrat que les circumstàncies ens obliguen a adaptar-nos, a aquest Sant Jordi no li ha mancat de res! Ha estat una setmana per aprendre, experimentar i recordar que la literatura, les arts en general, no només ens enriqueixen, també ens fan més feliços.