Educació Infantil, Primària, ESO i batxillerat celebren la Setmana de la Ciència amb activitats i experiments.

Aquestes dues últimes setmanes, a La Salle Gràcia hem celebrat la Setmana de la Ciència, un esdeveniment organitzat per la Fundació Recerca en col·laboració amb diverses universitats i altres entitats vinculades a les ciències, i que aquest any celebrava la seva 25a edició.
Com no podia ser d’altra manera, part de les activitats de la Setmana de la Ciència 2020 han anat dedicades a conèixer la Covid-19, la seva evolució global i l’estat de la recerca per a trobar-hi una solució.
És per aquest motiu que totes les classes d’Educació Infantil i Primària han realitzat un experiment que demostra per què és tan important rentar-se les mans per a combatre el virus. Amb una mica d’aigua, una mica de pebre i sabó de plats, nens i nenes han pogut observar com unes mans netes repelen la brutícia i els contaminants!

A Educació Infantil han fet també altres experiments relacionats amb l’aigua (i potser fins i tot amb la màgia!): han après a travessar una bossa d’aigua sense punxar-la, a fer canviar una fletxa de direcció sense tocar-la, només amb un got d’aigua, i fins i tot a fer pluja dins d’un got!

La setmana, però, també ha tingut altres temes centrals. El 2020 és l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal de la UNESCO. Per aquest motiu, nens i nenes d’Educació Primària han fet diversos experiments relacionats amb plantes:
A 1r i 2n de primària han après, gràcies al nostre hort de balcó, a plantar i cuidar les plantes. Hi ha posat plantes aromàtiques, flors, i fins i tot algunes hortalisses. Aquest hort el cuidaran, durant tot el curs, entre totes les classes de primària, i a final de curs en veuran el resultat.
A més a més, a 1r de primària han posat unes mongetes en gots humits. L’objectiu és fer-les germinar i poder estudiar el cicle vital de les plantes amb brots de veritat, i a temps real!

Les classes de 2n a 6è de primària han treballat la sanitat vegetal des d’un altre punt de vista: les plantes no només són importants per a la qualitat de l’aire, sinó que també són efectives en el filtratge de la contaminació a l’aigua. Per a comprovar-ho, nens i nenes han construït una depuradora casolana que funciona amb plantes i minerals.
Amb aquest experiment han pogut comprovar que, tot i que els filtres naturals fan moltíssima feina, sempre hi ha químics i brutícia que aconsegueix passar: mantenir el medi ambient net de contaminació és responsabilitat nostra!

Els cicles mitjà i superior de primària, a més, han anat al laboratori a observar algunes mostres vegetals amb el microscopi. Nens i nenes n'han observat les característiques i han intentat endevinar de quina planta es tractava.
.jpeg)
Durant aquesta Setmana de la Ciència 2020 també se celebrava el centenari del naixement o mort de diferents persones que han estat referents en els seus respectius camps de coneixement:
- Antoni Maria Badia, filòleg i lingüista
- Enric Casassas, químic
- Rosalind Franklin, química, persona clau en el descobriment de l’ADN.
- Isaac Asimov, escriptor i bioquímic
- Eduard Fontserè, meteoròleg, astrònom i sismòleg
Totes aquestes personalitats han estat clau en l’avanç de la ciència i han fet descobriments que han canviat la nostra manera de viure, de relacionar-nos i de veure el món.
Així doncs, tots els cursos d’ESO i batxillerat han començat el dia aprenent sobre la vida i l’obra d’algun d’aquests científics, i reflexionant sobre la importància no només dels seus descobriments, sinó de l’impacte que han tingut en la resta de la humanitat.
És important agafar consciència que, darrere de cada descobriment, hi ha una persona o un equip que hi ha treballat durant molt de temps. Aprendre sobre aquestes persones ens ajuda a entendre que la ciència avança gràcies a l’esforç col·lectiu. A més a més, ens dóna perspectiva d’on venim, i fins a on podem arribar.

Per aquest motiu, l’alumnat de batxillerat artístic està preparant una exposició sobre científics pioners, homes i dones que van endinsar-se en camps de la ciència que mai havien estat investigats. Els retrats s’exposaran per l’escola acompanyats d’un codi QR que enllaçarà amb la seva biografia, redactada pels nois i noies de 4t d’ESO.
Mentre aquesta exposició no estigui a punt, es poden veure, tant a l’escola com al blog de “La Gràcia de la Ciència”, els retrats i les biografies que nois i noies van preparar per a la Setmana de la Ciència 2019.
Activitats multidisciplinàries, experiencials, col·laboratives i, per descomptat, complint amb totes les mesures de seguretat per a celebrar que, gràcies a la ciència, podem entendre i transformar el món!