Notícies

L'Escola/Dilluns, 2 de novembre de 2020

Dia de la Diversitat Lasal·liana 2020

L'escola dedica un dia a celebrar la gran diversitat de realitats que formen i enriqueixen la família lasal·liana.

Dia de la Diversitat Lasal·liana 2020

En la diversitat hi ha la riquesa i a La Salle tenim la sort de poder comptar amb una gran varietat de cultures, identitats, idiomes, procedències, percepcions, edats i habilitats.

És per aquest motiu que el Dia de la Diversitat Lasal·liana és ja tota una tradició a la nostra escola: pensem que és molt important celebrar totes aquestes diferències que fan de la nostra família una comunitat variada, inclusiva i respectuosa.

Enguany, vam celebrar el Dia de la Diversitat Lasal·liana el passat dijous, dia 29 d'octubre. Donades les circumstàncies, no va ser possible fer una gran celebració al pati de l'escola com és habitual. Això no obstant, totes les etapes van participar de la diada amb activitats sobre la diversitat i debats sobre com podem protegir-la contra exclusions i prejudicis.

El dia va començar amb el visionament a totes les aules d'un vídeo en el qual hi ha participat l'escola sencera: des de P-3 fins a Cicles Formatius. Es va demanar a l'alumnat que reflexionés sobre com definirien què és la diversitat, i cada classe va gravar la seva resposta d'una manera creativa i original. Podeu veure el vídeo a continuació:

Després, cada etapa va dur a terme una activitat adaptada al grup d'edat on nens i nenes, nois i noies, van reflexionar sobre les diferències, les riqueses que ens aporten, i la gran necessitat que tenim com a societat de prendre part de manera activa en fomentar la inclusió i lluitar contra discriminacions i prejudicis.

A Educació Infantil, les tutores van explicar a tots els nens i nenes un conte relacionat amb la diversitat, i després van jugar a un joc d'endevinalles: quines són aquelles característiques que ens fan únics?

Amb quina frase ens descriuríem els uns als altres? Què és el primer que ens ve al cap quan pensem en algú? Cadascú va pensar una endevinalla sobre un company o companya i la resta del grup havia d'endevinar de qui parlaven! D'aquesta manera, nens i nenes van agafar consciència que tots i totes tenim trets que són només nostres, que ens fan diferents, únics i irrepetibles, i que aquestes diferències són sempre motiu de celebració.

Educació Primària és una etapa on nens i nenes van agafant molta consciència de les diferències entre uns i altres. És, per tant, el moment perfecte per començar a reflexionar sobre les discriminacions i prejudicis que van associats a aquestes diferències. Enguany, la reflexió es va centrar en el color de pell i, sobretot, en com acostumem a pintar-lo en els nostres dibuixos.

Perquè... us heu parat a pensar mai en quin és el color que rep el nom de color "carn"? Totes les "carns" són del mateix color? I si li donéssim un nom genèric a tots els colors que reprodueixen tons de pell?

Després, algunes classes van fer un gran pòster amb el nom que havien triat per definir tots els colors carn, mentre que altres grups van pintar uns arcs iris preciosos amb totes les tonalitats de la pell que podem trobar a classe.

A ESO i a batxillerat les activitats van fer honor al lema de La Salle d'aquest any: "I tu, què tries?". L'alumnat de secundària ja és molt conscient de la responsabilitat individual i col·lectiva que comporta lluitar contra la discriminació. I no obstant això, de vegades tenim actituds o discursos que, potser sense adonar-nos-en, són excloents.

Tots els grups van realitzar dinàmiques on es reflexionava sobre els diferents motius pels quals una persona pot patir exclusió i quines són les decisions que prenem dia a dia i que perpetuen la discriminació de grups o persones. Després, entre tots, buscaven solucions per evitar-ho: quines actituds, maneres de parlar, formes de participar en societat, podem triar per fomentar que tothom tingui un lloc?

A Cicles Formatius, les activitats van estar orientades a reflexionar sobre com fomentar la inclusió i la no-discriminació des dels àmbits laborals per als quals cada grup s'està preparant. Per exemple: és possible dissenyar espais urbans que realment escoltin totes les necessitats i no excloguin a ningú? És cert que la diversitat és un valor afegit en el món empresarial? I si no ho és, com es podria posar en valor? Quines actituds i missatges podem aportar nosaltres per a minimitzar l'impacte d'altres actituds discriminatòries?

Sens dubte, el Dia de la Diversitat Lasal·liana és un dia que sempre ens refresca la consciència sobre com som de diferents els uns dels altres. I, precisament perquè ens veiem més diferents, aquest dia sempre ens acosta i ens cohesiona encara més en la nostra tasca de mirar més enllà per a construir un futur millor.