Notícies

#JoEmQuedoACasa/Dijous, 30 d'abril de 2020

Setmana de les Lletres i les Arts a La Salle Gràcia

Com cada any, la setmana de Sant Jordi vam celebrar la Setmana de les Lletres i les Arts a La Salle Gràcia

Setmana de les Lletres i les Arts a La Salle Gràcia

Donat que les circumstàncies d'enguan ens van obligar a fer-ho d'una manera una mica diferent, tota l’escola es va bolcar en fer que l'art, la creativitat i la literatura s'expandissin no només per les nostres cases, sino pel barri i per les xarxes. Gràcies a alumnes i professorat, d’aquest Sant Jordi un tant estrany n’han sortit iniciatives i obres d’art que pensem que us agradarà conèixer.

Per tant, farem un repàs a totes les activitats que s’han fet a cada etapa. Esperem que les gaudiu, tenim una escola plena d’artistes!

Educació Infantil

L’equip de mestres dels més menuts de la casa van donar el tret de sortida a la Setmana de les Lletres i les Arts amb un vídeo de 48 minuts de duració on totes les tutores i l’especialista d’anglès expliquen diversos contes.

A més a més, també van gravar un petit conte humorístic explicant com viuen els personatges de la llegenda de Sant Jordi aquesta diada confinada.

Durant la Setmana de les Lletres i les Arts, les llengües i la música cobren un protagonisme especial. Així doncs, hem aprofitat la llegenda de Saint George que ens va explicar la nostra especialista d’anglès per a aprendre vocabulari, dibuixar, i fins i tot fer manualitats amb les instruccions en anglès!

A més a més, la nostra especialista de música ens va preparar una versió musical de la llegenda que va fer les delícies de petits i grans!

Ara bé: La setmana no només va anar de contes!

Grans i petits han après a fer roses amb diferents tipus de materials i per a diversos usos (decorar els balcons, fer de punts de llibre...), i fins i tot dracs de material reciclat!

Els més menuts de P-3 van aprofitar tots els contes que les mestres van explicar i els personatges de la llegenda per a aprendre paraules noves i aprendre’n la grafia.

La tutora de P-4 ens va explicar la llegenda de Sant Jordi amb titelles i després ens va preparar tot un seguit d’endevinalles sobre la llegenda de Sant Jordi. Sou capaços d’encertar-les totes? Després, nens i nenes van aprendre a elaborar les seves pròpies endevinalles tot fent servir diversos elements descriptius (i molt d’humor!).

Mentrestant, la classe de P-5, que ja té pràctica en això de llegir i escriure, van fer un taller de refranys populars. Van aprendre què volen dir, i que algunes paraules rimen. Després es van inventar els seus propis rodolins! A més a més, es van inventar un conte a partir d’un inici que els havia donat la mestra, i alguns fins i tot es van animar a escriure un correu electrònic a un familiar o amic explicant com estava passant aquest Sant Jordi tan especial.

 

Educació Primària

El taller de refranys populars també va ser una de les activitats estrella de les classes de primària. Cada grup va repassar refranys en diversos idiomes i van triar els que més els van agradar. Després en van fer unes banderoles que van quedar d'allò més inspiradores!

A més a més, tot l’alumnat de primària es va bolcar en crear experiències literàries per poder compartir. No només volien celebrar Sant Jordi, sinó que volien fer-ho d’una manera que els permetés fer arribar la creativitat més enllà de les seves cases o dels seus grups de classe. Per això, van dur a terme tot un seguit d’activitats compartides amb la resta de l’escola, i amb el món sencer!

L’alumnat de primer de primària, com que ja comença a fer-se gran, va preparar una activitat molt especial: Un contacontes per vídeoconferència per a la classe de P–3! Per als grans va ser tot un exercici de responsabilitat i de lectura en veu alta. I per als petits va ser un moment màgic!

La classe de segon de primària va endinsar-se en el meravellós món de l’edició, i va confeccionar un llibre sencer! Primer van escriure la història i la van il·lustrar. Tot seguit el van enquadernar per què quedés en format llibre, i finalment ens el van explicar. En aquest vídeo podeu veure’n alguns exemples:

La classe de tercer de primària va desplegar totes les seves dots artístiques i ens va representar la primera obra de teatre telemàtica de La Salle Gràcia! “El conte de Sant Jordi” és una versió una mica diferent de la llegenda. Cada alumne va representar un personatge i després van fer el muntatge final. Espectacular, oi?

Una altra versió de la llegenda Sant Jordi, i aquesta feta per tancar els ulls i escoltar-la atentament, va ser la que van gravar les classes de 4t i 5è. Entre tots ens van explicar la història “Sant Jordi: Reescriu la teva llegenda”, de Neus Bosch Mercader. Cada infant es va encarregar de llegir una frase de la història, i d’aquesta manera, entre tots van crear un àudio-conte que de ben segur us encantarà.

Però no us penseu, no tot van ser activitats públiques! Nens i nenes de primària també van dedicar algunes estones a celebrar la diada amb el seu grup. La classe de 4t de primària, per exemple, va reunir-se en una videoconferència i es van recomanar els seus llibres preferits els uns als altres.

Mentrestant, els més ganàpies de 5è i 6è, van treballar diverses poesies: les van llegir i van fer una mica de recerca sobre l’autor i la seva vida. Després, van reflexionar sobre quins conceptes desenvolupa cada poema, quines imatges crea a través de les paraules. Finalment, cada alumne en va escollir un i en va crear un poema visual. Si visiteu l’última entrada del blog del nostre lloc web en podeu veure un parell d’exemples!

A més a més, a primària tampoc hi va faltar l’expressió plàstica: no oblidem que la setmana de les lletres és també la setmana de les arts! Vam fer punts de llibre, roses amb diversos materials, estandards per a decorar balcons, dibuixos i diorames de Sant Jordi... moltíssims elements que van impregnar totes les cases d’esperit artístic!

 

 

ESO i batxillerat

Com us vam explicar en el butlletí anterior, nois i noies d’ESO i batxillerat ja tenen molta pràctica en fer servir les eines digitals per a escurçar les distàncies. Així doncs, han celebrat la Setmana de les Lletres i les Arts combinant les activitats tradicionals, amb d’altres adaptades a les circumstàncies, i aprofitant les noves tecnologies per a compartir l’expressió artística.

Per una banda, no podien faltar les peces escrites! Tot l’alumnat d’ESO ha presentat contes i poesies escrits en tres llengües: català, castellà i anglès. Històries i versos que toquen temes tan diversos com l’amor, la família, els viatges en el temps, la necessitat de cuidar la natura...

A l’assignatura de castellà, l’alumnat de 1r d’ESO va portar l’escriptura creativa un pas més enllà: va treballar no només les paraules, sinó tot el procés que hi ha darrere de la publicació d’un llibre. Van pensar i escriure un relat i el van il·lustrar, tot tenint en compte l’efecte visual de cada pàgina. D’aquesta manera van aprendre les bases de la maquetació de documents. Després, van posar-li títol i portada i el van enquadernar per què tingués forma de llibre. Tot un procés que culmina quan l’obra arriba a mans dels lectors!

Dins de les activitats més tradicionals, no hi van faltar tampoc els treballs manuals! La nostra professora d’educació visual i plàstica ens va explicar com fer un drac de materials reciclats, que van quedar fantàstics!

Dins del món de l’edició i la maquetació, però des d’una perspectiva més reflexiva, alumnes de 1r i 4t d’ESO van elaborar cartells poètics en els quals combinaven diversos textos per a expressar un concepte o una temàtica. La imatge, la posició del text i la composició havien de treballar junts per provocar una reflexió.

En aquest projecte ja es va començar a notar la transició cap a les eines digitals: Alguns dels cartells són fets a mà, amb tècnica de collage, mentre que d’altres són completament digitals. Tant entre els uns com entre els altres, però, hi han veritables obres d’art!

I ja de ple en el món digital, les classes de 1r i 2n d’ESO van aprendre a fer imatges en format GIF, i van preparar algunes imatges de les seves frases literàries preferides:

Finalment, i per tal de fer arribar la festa al carrer, part de l’alumnat d’ESO es va animar a fer roses i estandards per a decorar els balcons, que van quedar preciosos!

 

 Estrella del Nord

L’equip del nostre cau, Estrella del Nord, també es va afegir a les celebracions de Sant Jordi. I és que, tot i que des de casa, l’Estrella segueix activa! Quan va començar el confinament, l’equip de monitors i monitores van inaugurar el Cau Virtual, una manera divertida de passar aquestes setmanes i de sentir-se més a prop.

Cada dissabte proposen un (o més) reptes i una activitat per fer a casa amb tota la família. A més, comparteixen propostes culturals i pedagògiques perquè grans i petits s'entretinguin durant el confinament.

El dia 23 d’abril el van viure d’una manera ben especial. Per a celebrar la Diada de Sant Jordi, van organitzar un show en directe! Tot l’equip de monitoratge va presentar les creacions artístiques dels integrants de l’agrupament i va explicar alguns secrets d’Estrella del Nord. Poder compartir un dia tan especial amb tots els nens i nenes del cau a ser un regal per a tothom!

Si voleu veure tot el què organitzen i us fa il·lusió participar en els seus reptes, us animem a que els seguiu per instagram, els podeu buscar amb el nom @estrelladelnordgracia.

Ja ho veieu, si normalment la Setmana de les Lletres i les Arts ja és una setmana especial, enguany tota la família de La Salle Gràcia s’ha esmerçat de valent per fer que, a més de celebrar la literatura i l’art, aquesta setmana servís per unir-nos i compartir l’alegria de la diada.

I, sabeu què? Algunes de les nostres activitats van arribar molt més enllà de l’escola! TV3 va incloure, en el recull de propostes de les escoles per recrear virtualment la diada de Sant Jordi, el conta contes que les mestres d’infantil van preparar per als més petits. Podeu veure la nostra tutora de P-4 en el minut 18 del vídeo que trobareu en aquest enllaç!

Esperem que hàgiu gaudit amb totes les propostes i activitats que s’han dut  terme a totes les etapes!

Us deixem aquest vídeo tan bonic que van preparar les mestres d'infantil per a desitjar-nos un bon Sant Jordi!