Notícies

Notícies/Dimarts, 7 de gener de 2020

Nadal, temps de celebracions i solidaritat

L'escola treballa Nadal tant des de l'enfocament més lúdic, com des de la reflexió i la solidaritat.

Nadal, temps de celebracions i solidaritat

Activitats solidàries per a totes les edats

L’advent és temps de màgia, però també temps de reflexió, de preguntar-nos què podem fer nosaltres per ajudar a fer que l’harmonia i la pau arribin a tot el nostre entorn. Tots podem posar el nostre gra de sorra!

És per aquest motiu que a La Salle Gràcia combinem les celebracions nadalenques amb altres activitats solidàries, que a més de fomentar la reflexió i el pensament crític, contribueixen a millorar una mica el món que ens envolta:

 • -    La nostra tradicional recollida d’aliments ha estat tot un èxit. Hem recaptat més de 300 kg de menjar!
 • -    Gràcies a la col·laboració de tots i totes, vam entregar 1.450 ocells de paper a la iniciativa “1 origami 1 euro. Cada ocell s’ha transformat en un euro donat a La Marató de TV3. Moltes gràcies per ajudar-nos!
 • -    L’alumnat de Cicles Formatius va participar en el Gran Recapte d’Aliments. A més a més, ja han començat a treballar en la Campanya de Donació de Sang, de la que us informarem amb tot detall ben aviat.
 • -    El nostre agrupament, Estrella del Nord, també va organitzar una campanya de donació per a La Marató i va recaptar una bona picossada!

A més de les activitats solidàries, totes les etapes de la nostra escola han fet una pila d’activitats per a celebrar el Nadal. A continuació podeu llegir què han fet a cada etapa:

El Nadal a Educació Infantil

Nens i nenes d’educació infantil viuen aquestes dates amb especial intensitat. És en aquestes edats que comencen a aprendre les tradicions nadalenques, i a l’escola fem activitats que les ressegueixen totes. La màgia de nadal els visita amb força!

 • -    Vam estrenar desembre amb el nostre calendari d’advent, que ens ha acompanyat durant tot el mes.
 • -    La setmana passada, les alumnes del Cicle Superior d’Educació Infantil van venir a visitar-nos i ens van fer una cantada de nadales. Va ser una activitat preciosa, i nens i nenes la van gaudir moltíssim! Moltes gràcies, noies!
 • -    Nadal és època de celebracions i de trobades familiars. És per aquest motiu que el Festival de Nadal és una de les activitats que tenim en més estima. I aquest any va ser tot un èxit! Gràcies a totes les famílies per venir!
 • -    El Tió, que va aparèixer un dia al pati de manera màgica, ha viscut a cos de rei: l’hem alimentat i l’hem consentit moltíssim. Finalment, el divendres el vam fer cagar, i ens va donar regals!
 • -    També ens ha vingut a veure un Patge Reial. Ni més ni menys que l’encarregat de recollir les cartes i entregar-les a Ses Majestats els Reis Mags. Va prendre bona nota de les peticions de tots els nens i nenes!
 • -    Com dèiem més amunt, per als més menuts, aquesta és també una època d’aprenentatge: es familiaritzen amb totes aquestes tradicions que formen part de la nostra cultura popular, i que tenen un significat molt profund. És per això que una de les activitats de les etapes d’infantil i primària ha estat una reflexió grupal sobre el significat i l’origen del Nadal.
 • -    Finalment, infantil i primària hem tancat el trimestre amb una gran xocolatada, compartint un moment ben dolç amb els nostres companys!

El Nadal a Educació Primària

Com veieu, les classes de primària han compartit alguna activitat amb els més menuts. Però han fet moltes altres coses!

 • -    Per començar, no han fet un, sinó dos passis del festival de Nadal. Tots dos van tenir moltíssim èxit, moltíssimes gràcies a totes les famílies per venir!
 • -    Les classes de 1r i 2n van visitar el pessebre de Can Mussons i l’exposició “Benvolguts Reis Mags...qui sou?, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Festes de Gràcia. Van aprendre moltíssim sobre els Reis!
 • -    També va ser el cicle inicial de primària qui va decorar l’entrada de l’escola amb un magnífic pessebre de materials reciclats que està fent les delícies de tothom que entra i surt de l’escola. 
 • -    El Patge Fumera és l’encarregat de vigilar que nens i nenes no facin malifetes. I segons sembla, les classes de 3r, 4t, 5è i 6è s’han portat força bé, perquè ens ha deixat llibres per a totes les classes!

El Nadal a ESO i batxillerat

Per a l’alumnat d’ESO i batxillerat, final de trimestre ver marcat per les avaluacions i els exàmens. Així doncs, aquestes dues últimes setmanes han estat treballant de valent. Tot i això, també han dedicat estones a celebrar l’advent i reflexionar sobre l’esperit del Nadal.

Per exemple, l’alumnat d’alemany de 2n de batxillerat, va visitar un mercat de Nadal típicament alemany que hi ha aquí a Barcelona. Van quedar meravellats! Van conèixer el Nussknacker (o trencanous, en català), una figura típica de Nadal a Alemanya, gràcies a un conte tradicional on fa de protagonista, i van poder gaudir d’un ambient de conte. 

Sens dubte, però, una de les tradicions més estimades de l’escola és la representació, per part de la classe de 4t d’ESO, de l’obra clàssica de Folch i Torres, Els Pastorets. La d’enguany va ser fantàstica. Actrius i actors van dominar l’escenari i ens van fer riure i emocionar, tant amb el text com amb les improvisacions! A més a més, la col·laboració de l’orquestra de 1r d’ESO i la presència de tants i tants ajudants d’Infantil i Primària va donar una gran presència a l’obra, que va quedar impressionant!

El gran fi de festa: la Cavalcada de les Carteres Reials

El tancament de les festes nadalenques, i el començament de l'any, va venir marcat per la ja tradicional cavalcada de les Carteres Reials de Gràcia, un esdeveniment que omple els carrers de màgia i que és una de les grans mostres de cohesió i participació veïnal que tenim al barri.

La Salle Gràcia col·labora en aquest gran esdeveniment cedint l’espai del pati per a la decoració d’algunes de les carrosses, però són les famílies les que porten la màgia i la il·lusió molt més enllà de les portes de l'escola. L’AMPA organitza cada any el seguici del patge Carbonilla, l’encarregat de tancar la cavalcada... i de portar el carbó!

Enguany la cavalcada va ser especialment màgica perquè vam batre el rècord de participació de famílies de l'escola. En Carbonilla mai havia estat tan ben acompanyat! Entre tots vam construir un espai de festa i alegria que va omplir tots els carrers del barri. És per aquest motiu que volem agrair la participació de totes les famílies que vau participar-hi, a l’agrupament Estrella del Nord per la seva col·laboració i dedicació i, molt especialment, a l’AMPA de La Salle Gràcia per organitzar, preparar i coordinar l’esdeveniment. 

Aquí teniu algunes fotografies de l'esdeveniment, però podeu veure l'àlbum sencer seguint aquest enllaç!

Nadal és temps per a compartir, i ens encanta compartir-lo amb vosaltres!