Notícies

Notícies/Dimarts, 29 d'octubre de 2019

Octubre, el mes d'enfortir llaços

Sortides de convivència per a tothom!

Octubre, el mes d'enfortir llaços

La fraternitat és un dels valors troncals de la filosofia lasal·liana, i un dels pilars sobre els quals construïm el nostre projecte educatiu.

El mes d'octubre, un cop superades les emocions de l'inici de curs, és el mes en què comencem a agafar les rutines que ens acompanyaran durant tot l'any. És per això que és un mes ideal per a assentar les bases del que volem construir dins l'aula: un ambient de cohesió i suport mutu, on la comunicació flueixi de manera natural i la convivència sigui sempre positiva, dinàmica i inclusiva.

Una manera fantàstica de reforçar aquests valors són les sortides de convivència: una excursió que serveix per a conèixer-nos millor, conviure, compartir aventures i, sobretot, per a fer pinya en el grup i enfortir els llaços que ens uneixen. Voleu saber què ha fet cada grup?

Infantil: Coneixem la vinya i trepitgem raïm!

Can Julià és la casa on es van iniciar els coneguts vins Bach, i encara conserva els espais i estris que tradicionalment s'utilitzaven durant la verema. Nens i nenes van visitar les vinyes i les antigues instal·lacions i van aprendre com es fa el vi.

Després, tots junts es van ficar de peus a la galleda per a aprendre de manera vivencial com s'extreu el most. Un treball en equip, divertit i amb un resultat deliciós!

Cicle inicial de primària: Aprendre a cuidar animals

A la Granja Natura de Navàs hi viuen animals, tant de granja com exòtics. I és que aquest espai pretén fomentar la consciència ambiental i el respecte a la natura a partir del contacte directe amb els animals i el seu entorn.

Els nens i nenes de 1r i 2n de primària van aprendre la gran importància que té entendre les necessitats de cada animal i cuidar el seu entorn. Sens dubte, aquest aprenentatge el podem aplicar a la gent que ens envolta: Una bona convivència necessita respecte, empatia i la voluntat de cuidar els uns dels altres.

Cicle mitjà de primària: Les coves del Toll

Sabíeu que, si aprenem a escoltar bé, la natura ens parla d'història?

De visita a les Coves del Toll les classes de 3r i 4t de primària van descobrir com vivien els nostres avantpassats, fa cent mil anys: com van aprendre a cultivar la terra i com van anar expandint-se pel territori.

Aprendre sobre el paisatge és també aprendre sobre els nostres orígens, i això ens ajuda a entendre que per a avançar i evolucionar ens fa falta la col·laboració mútua.

Cicle superior de primària: Canal Olímpic

No us penseu que és tan fàcil, això de navegar en caiac! És una activitat fantàstica per entendre de manera experiencial com funciona el treball en equip: cal coordinació, cal un objectiu comú, i sobretot, cal que remem tots a l'uníson per arribar a bon port.

Les classes de 5è i 6è van passar un dia divertidíssim al Canal Olímpic on van treballar la cohesió de grup com a eina per a assolir els nostres objectius!

Les sortides de primària, a més de ser activitats de convivència, formaven part del cicle de sortides de natura que pretén acostar els nens i nenes al medi natural des de tres perspectives diferents. Podeu veure l'explicació de les sortides des d'aquesta perspectiva en aquesta entrada de la nostra web.

Primer d'ESO: Laberint d'Horta

A primer d'ESO entra molt alumnat nou. És per aquest motiu que les activitats de coneixença i cohesió tenen especial importància: fomentar el respecte, la companyonia i la bona convivència des de l'inici de curs ajudarà a fer que la bona sintonia duri fins que nois i noies acabin els estudis.

Totes les classes de primer d'ESO van passar un dia al Parc del Laberint d'Horta fent activitats en petit i gran grup, amb els objectius d'establir i reforçar llaços, treballar en equip i confiar els uns en els altres.

Per descomptat, tothom va aconseguir sortir del laberint!

Segon d'ESO: Vallparadís

Què millor per enfortir llaços que passar-ho bé i compartir una mica d'adrenalina?

Vallparadís és un parc urbà situat a Terrassa que està habilitat per a practicar esports de natura i d'aventura. Bicicleta de muntanya, tir amb arc, escalada, tirolines... Tot d'activitats divertides i emocionants que no només serveixen per a passar un dia diferent, sinó també per a fer pinya com a grup i posar bons records comuns a memòria.

Tercer d'ESO: Museu de la ciència i la tècnica de Terrassa

La Revolució Industrial va transformar la societat, l'economia i la vida quotidiana del nostre país. La jornada de convivència de tercer d'ESO va agafar un caire una mica més reflexiu: visitar la Terrassa industrial i el Museu de la Ciència i la Tècnica els va servir no només per a aprendre sobre la Revolució Industrial, sinó també per a reflexionar sobre el col·lectiu de la societat avui en dia, i sobre la importància de la cohesió i la col·laboració.

Quart d'ESO: Centre històric de Girona

La ciutat de Girona ha estat testimoni continuat de més de 2000 anys d'història. Conserva edificis de totes les èpoques, des de l'arribada dels romans fins als nostres dies. És, per tant, un lloc ideal per a aprendre història de Catalunya i veure com el passat es va incloent en el present, com s'ha anat formant la societat i la cultura que tenim avui en dia.

A més a més, el centre històric de Girona és un espai preciós, ple de carrers i racons amb un encant especial.

La sortida de convivència de 4t d'ESO va fomentar el debat entre l'alumnat, i els va convidar a compartir passejos, espais i converses en un entorn que convida a imaginar vides passades i, per tant, a reflexionar sobre la nostra.

Batxillerat: Costellada de germanor a Les Planes

La sortida de convivència de batxillerat és una mica diferent de les altres, ja que és l'alumnat el que s'organitza per a dur a terme l'activitat. Nois i noies es responsabilitzen d'encendre el foc, preparar la brasa i cuinar per a tothom (professors inclosos!).

És una sortida totalment lúdica. Tant primer com segon de batxillerat té per davant un curs ple de reptes i moltes hores d'estudi, i el dia de la costellada es reserva per a xerrar, fer caliu i passar-ho bé. I és que organitzar i dur a terme una activitat lúdica és també una manera fantàstica de fomentar i reforçar la cohesió: Assumir responsabilitats forma part del procés de divertir-se en grup!

Tota l'escola: Dia de la diversitat Lasal·liana

Les activitats de convivència culminen amb la celebració del dia de la diversitat Lasal·liana, una jornada en la qual l'alumnat de tota l'escola es barreja i dedica una estona a conèixer els companys i companyes d'altres classes i edats.

D'aquesta manera construïm ponts entre classes i reflexionem sobre les diverses realitats que abracem a la nostra escola.

Inclusió, igualtat i respecte: un ambient de suport mutu i alegria és la base que fa que l'aprenentatge sigui eficient, dinàmic i positiu per a tothom!