Notícies

ESO i Batxillerat/Dimecres, 2 d'octubre de 2019

"Letter Exchange": INTERCANVI DE CARTES AMB LUBANDA (UGANDA)

L'alumnat de 3r d'ESO i de 2n de batxillerat participen en aquest programa que fa servir l'anglès per a connectar i fer noves coneixences.

Letter Exchange Project: Comunicació entre coninents

Tal com us explicàvem en aquesta notícia, l'escola La Salle Gràcia i l' escola Suubi (Uganda) van iniciar el curs passat un projecte d'intercanvi de cartes. L'objectiu d'aquesta iniciativa no només és practicar l'anglès com a llengua vehicular en un context real, sinó també aprofitar l'idioma per establir una connexió autèntica i enriquidora amb una realitat geogràfica, social i cultural que d'altra manera quedaria fora del nostre abast.

Cartes preparades per a viatjar cap a Suubi

El projecte va començar el mes de juny, quan el nostre alumnat, que aleshores estava a 1r de batxillerat i 2n d'ESO, va escriure una carta a una persona de l'escola Suubi. Durant el mes d'agost, SETEM es va encarregar de recollir les cartes i entregar-les als seus destinataris, aprofitant que un nou grup de voluntaris viatjava cap allà. Un cop contestades, les noves cartes van volar cap a Barcelona gràcies a un altre grup de voluntaris, que feia el viatge de tornada.

L'alumnat de Suubi responent les seves cartes

Cartes llestes per a viatjar cap a Barcelona!

Poder parlar amb una persona de la mateixa edat i d'un context cultural tan diferent ajuda a trencar prejudicis i estereotips, a obrir fronteres mentals. A hores d'ara, tant a La Salle Gràcia com a Suubi, tenim nois i noies que coneixen la quotidianitat els uns dels altres i que han establert un vincle. La imatge que tenen del seu amic o amiga per carta, les semblances i diferències que troben entre ells, estan basades en informació de primera mà, i no en suposicions creades des d'una perspectiva cultural concreta.

2n de batxillerat i 3r d'ESO llegint, comentant i responent les cartes

El nostre alumnat ha rebut les cartes amb moltíssima il·lusió, i ens consta que els nois i noies de Suubi també els van donar la benvinguda amb molta alegria. Dins dels sobres hi havia fotografies, petits objectes, anècdotes i, sobretot, molta curiositat per saber de l'altre. Ara ja estem treballant en les noves cartes que, aquest cop, enviarem per correu ordinari, i calculem que pels volts de Nadal rebrem una nova resposta, també per correu. A partir d'aquí, l'escola deixarà de monitorar el projecte, i cada alumne podrà triar si vol seguir la comunicació.

Cal donar les gràcies a l'equip de voluntaris de SETEM, que ens han transportat les cartes de continent a continent , i que han fet possible aquest projecte que ens recorda que aprendre idiomes serveix per a comunicar-se i establir connexions a través de fronteres de tota mena.