Notícies

Primària/Dimarts, 1 d'octubre de 2019

La natura com a escola: Primària s'acosta al seu entorn des de tres perspectives diferents

Les sortides de natura són una part important de formació. Enguany, cada cicle de primària enfoca l'entorn des d'una perspectiva diferent i complementària

La natura com a escola: Primària s'acosta al seu entorn des de tres perspectives diferents

La setmana passada totes les classes de primària van fer la seva primera sortida de natura d'aquest curs. Aquestes sortides van marcar un punt de vista que els acompanyarà durant tot el curs, i que els aproparà a la natura amb una mirada ben enfocada i uns objectius clars.

Primer cicle de primària: Els animals i el seu entorn.

Visita a la  Centre d'Apropament a la Natura de Navàs

Enguany, primer i segon de primària s'acostaran a la natura per aprendre sobre la fauna: on i com viuen els animals, quines necessitats tenen, com interactuen amb el seu entorn i amb altres espècies, i com hem d'actuar nosaltres, els humans, per tractar-los amb respecte i contribuir al seu benestar.

Amb aquest objectiu, nens i nenes van visitar el Centre d'Apropament a la Natura, on van tenir l'oportunitat de veure de molt a prop tant animals autòctons com exòtics.

Van aprendre què mengen, com es comporten i quines necessitats tenen animals com les cabres, les tortugues, les daines, les boes o les iguanes.

No només va ser una visita educativa i molt conscienciadora, sinó que a més s'ho van passar pipa!

Segon cicle de primària: El paisatge com a font de recursos i d'informació

Sortida a les  Coves del Toll

3r i 4t de primària estudien el paisatge com a font de recursos i d'informació. La primera sortida d'aquest any els va servir per aprendre com certs racons són un registre històric fantàstic. No només ens parlen de com era la fauna i la flora de fa milions d'anys, sinó que ens permet veure com la nostra gent ha anat fent camí per la història.

A les Coves del Toll, les restes ens parlen de com vivien els humans fa cent mil anys: com van aprendre a cultivar la terra i com van anar expandint-se pel territori. Nens i nenes van poder posar en pràctica alguns dels coneixements extrets de les coves, i van aprendre a fer un brunzidor, un instrument que durant el Paleolític i el Neolític es feia servir per a comunicar-se entre pobles: no els feia falta Whatsapp!

Aprendre sobre el paisatge és també aprendre sobre els nostres orígens, i aquest és un dels motius pels quals val la pena aprendre a llegir la natura.

Tercer cicle de primària: L'aigua i els entorns aquàtics

Sortida al Canal Olímpic

5è i 6è de primària treballaran enguany els entorns aquàtics. L'aigua és l'element indispensable per a la vida, sense ella no seríem aquí. Però no és només això: l'aigua també ens brinda maneres diferents de moure'ns, comunicar-nos i relacionar-nos amb el nostre entorn.

Les dues classes més ganàpies van apropar-se a la natura des d'una perspectiva molt més física: al canal olímpic van aprendre a entendre el comportament d'una barca dins l'aigua, i van treballar coordinats per a fer arribar el seu caiac allà on volien.

Després, van aprofitar la piscina per a refrescar-se i aprofitar aquesta calor que encara ens acompanya!