Notícies

ESO i Batxillerat/Divendres, 7 de juny de 2019

Intercanvi de cartes amb Lubanda (Uganda) (1r de Batxillerat)

Gràcies al projcte “Letter Exchange Project”, nois i noies de la Salle Gràcia i l’escola Suubi connecten i practiquen anglès.

Intercanvi de cartes amb Lubanda (Uganda) (1r de Batxillerat)

Aprendre un idioma té un objectiu molt clar, i és el fet de poder-se comunicar i connectar amb persones i realitats que, sense aquest vehicle, ens quedarien més lluny.

Les dues classes de 1r de batxillerat de La Salle Gràcia han començat a participar en un projecte d'intercanvi de cartes amb l'alumnat de Secundària de l'escola Suubi, a Uganda.

La idea d'aquest projecte no és solament fer un exercici de pràctica d'anglès, sinó fer servir aquesta llengua com a vehicle per a obrir fronteres mentals i establir una comunicació real i enriquidora: volem aprendre sobre la realitat actual d'Àfrica en general, i d'Uganda en particular, reflexionar sobre les idees preconcebudes que tenim sobre aquest continent i la seva gent, i establir connexions amb nois i noies amb qui poder intercanviar preguntes, opinions i curiositats de la vida quotidiana.

Així doncs, l'anglès ens servirà per:

  • - Posar Àfrica al mapamundi i en context històric (s. XVI: colonització, triangle d'esclaus...)
  • - Trencar els estereotips que tenim d'Àfrica mitjançant dinàmiques, vídeos i comunicació directa amb els nois i noies de Suubi.
  • - Plantejar-nos preguntes obertes que ens permetran adonar-nos del fet que en sabem ben poc, del continent del sud
  • - Adonar-nos de com la perspectiva que tenim sobre la realitat canvia segons la cultura i el país des d'on l'observem.
  • - Aprendre els conceptes "relativisme cultural" i "etnocentrisme"
  • - Establir noves connexions amb joves de les mateixes edats, però d'un context social i cultural ben diferent

De moment, les primeres cartes ja estan escrites i llestes per a enviar. Un grup de voluntaris les portarà a Lubanda a l'agost i les entregarà en mà als seus destinataris. Després, portaran les seves respostes cap a Barcelona durant el mes de setembre. A partir d'aquí, seguirem intercanviant les cartes per correu ordinari, i des de les escoles monitorarem el projecte fins als volts de Nadal.

Aquest projecte és possible gràcies a la col·laboració de SETEM, que s'ha ofert a subvencionar l'enviament de les cartes d'anada i tornada. Tant alumnes com professorat estem molt il·lusionats amb aquest projecte que pensem que té molt potencial per enriquir mirades i coneixements.

Aprenentatge transversal, multidisciplinari, col·laboratiu i aplicat a la vida real. El tipus d'aprenentatge que ens agrada!

Us deixem unes quantes imatges del projecte, i un vídeo de l'ONG SAIH per què comencem a reflexionar sobre quins estereotips tenim de l'Àfrica:

Alumnes de La Salle Gràcia durant la xerrada informativa sobre el projecte
Alumnes de l'escola Suubi en una classe