Notícies

ESO i Batxillerat/Dimarts, 30 d'abril de 2019

L'alumnat de biologia de batxillerat participa en un programa de recerca d'antibiòtics

El programa SWI-MicroMón@UAB_2.0 dóna l'oportunitat a alumnes de secundària de participar en una iniciativa de recerca de bacteris productors d'antibiòtics.

L'alumnat de biologia de batxillerat participa en un programa de recerca d'antibiòtics

A LA RECERCA DE NOUS BACTERIS PRODUCTORS D'ANTIBIÒTICS EN HÀBITATS NATURALS

Sabies que, si no s'hi posa remei, la creixent resistència bacteriana als antibiòtics podria causar ben aviat greus problemes de salut a la humanitat?

SWI-MicroMón@UAB_2.0 és una activitat d'Aprenentatge-Servei per al desenvolupament personal i la ciutadania en la qual alumnes de la UAB dónen a conèixer a alumnes de Secundària i de Batxillerat la greu problemàtica derivada de la mancança d'antibiòtics.

Aquest programa està integrat en el projecte internacional Small World InitiativeTM-Tiny Earth, un projecte participatiu internacional dirigit a la comunitat educativa per a l'exploració de la diversitat microbiana en els sòls per tal de descobrir microorganismes productors de nous antibiòtics.

Gràcies a aquest programa, els i les estudiants de biologia de La Salle Gràcia han tingut l'oportunitat, no només d'aprendre conceptes nous de manera experiencial, sinó també de practicar en un laboratori professional i aprendre mètodes de recerca i investigació científica en un entorn real.

I, tot plegat, sabent que participaven en una iniciativa d'abast mundial que pot portar conseqüències molt positives a la comunitat científica i a la societat.

A continuació podeu trobar un breu resum de què ha estat cadascuna de les sessions d'aquest programa.

DIA 1: Sessió Teòrica

Nois i noies reben una sessió formativa sobre la problemàtica de la resistència bacteriana als antibiòtics, i els expliquen quin mètode seguiran per a contribuir a trobar una solució.

DIA 2: Cultiu de bacteris

Després de recollir una mostra de terra, els alumnes han fet un cultiu bacterià amb l'objectiu de trobar organismes productors d'antibiòtics, per això han fet un banc de dissolució i han sembrat en un cultiu preparat amb agar per tal poder fer un creixement i comprovar les característiques dels microorganismes trobats.

DIA 3: Selecció dels cultius adients

A partir de les mostres fetes a la segona sessió, els i les alumnes han seleccionat les colònies de bacteris més significatius, els que tenen una zona translúcida al seu voltant, la qual cosa fa sospitar de la producció d'antibiòtics.

Dia 4: Aïllament de ceps

S'han pogut aïllar 7 ceps de bacteris productors d'antibiòtics, són uns molt bons resultats! Esperem que entre ells hi hagi un nou antibiòtic que ens ajudi a tractar malalties infeccioses causades per bacteris patògens que actualment s'han fet resistents als antibiòtics coneguts.

Sens dubte, ha estat una oportunitat excepcional, que nois i noies han aprofitat a fons i en el qual han dedicat molta concentració i esforços. Moltes felicitats per la feina realitzada!